PODPROGRAM 2016 – efekty
- W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z
marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l. - Współpracowaliśmy z 47 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa mazowieckiego
- Pomoc żywnościowa trafiła do 23 881 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, w tym:
– kobiet 11 670
– mężczyzn 12 211
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-1202,958 ton żywności
– 133 165 paczek żywnościowych
- W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 138 warsztatów edukacyjnych, w których uczestniczyło 3087 osób, w tym:
– kobiet 2344
– mężczyzn 743
- Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 37 spotkań dla 851 uczestników, w tym:
– kobiet 612
– mężczyzn 239
- Żywieniowe – 47 spotkań dla 1048 uczestników, w tym:
– kobiet 889
– mężczyzn 159
- Kulinarne – 32 spotkań dla 691 uczestników, w tym:
– kobiet 567
– mężczyzn 124 - Niemarnowanie żywności – 22 spotkań dla 497 uczestników, w tym:
– kobiet 276
– mężczyzn 221